Eindelijk weer grip

Een jonge vrouw kwam bij mij. Zij had een algemeen gevoel dat het niet helemaal lekker liep, conflicten
met man en kinderen een moe gevoel en een gevoel van is dit het nou?Ze had het gevoel dat ze geen grip had, alles overkwam haar, stond altijd voor iedereen klaar, maar wanneer was zij nou aan de beurt.

We gingen met elkaar aan de slag. Aan de hand van haar levensverhaal waarin voor haar 5 belangrijke momenten beschreven werden, werd er een patroon zichtbaar. Een patroon wat zich in elke situatie weer voordeed en waarin ze steeds bevestigd werd. Het gevoel “ik ben kennelijk niet belangrijk”.

We zoomden in op deze situaties. Eerst was er een enorm verdriet en ook boosheid, vele emoties kregen de ruimte en werden geuit. Toen kwam er een inzicht en de eerste kwartjes vielen.Ze ontdekte dat ze zelf een aandeel had in de patronen die speelden, waar ze altijd dacht dat zij het slachtoffer was van de situaties, merkte ze nu dat het kwam door de manier waarop ze keek.

Ze zag in dat ze veel meer grip heeft dan ze denkt, er ontstond rust. Ze kon weer de leiding nemen in plaats van lijdzaam toekijken.

Patronen uit het verleden

Een grote forse man, die werkzaam is in de ICT kwam bij mij in verband met de relatie met zijn ex
partner. Het lukte maar niet om met haar goed in gesprek te komen, hij blokkeerde, alles wat ze zei kon
hij niet serieus nemen. Hij voelde dat de relatie heel ongelijkwaardig was.

 

Met deze man ben ik meer op zoek gegaan naar het patroon vanuit zijn jeugd. Hij is opgegroeid in een
gezin met een jonger zusje. Hij was de grote broer (letterlijk groot en fors, veel groter dan al zijn
leeftijdsgenoten) Hij werd altijd overschat. Tegen hem werd gezegd niet piepen, je bent al zo groot.

En zo heeft hij aangeleerd om altijd groot te zijn. En voor hem heel naar om achter te komen, als je even niet groot bent, de ander naar beneden halen, zodat je je wel weer groot voelt. Dit was ook hetgeen er gebeurde in de relatie met zijn ex partner. Hij kreeg inzicht in zijn eigen patroon. En kon daarmee het patroon met ex/ partner doorbreken.

Confronterend maar verhelderend

Een zeer bevlogen basisschooljuf die al jaren in het vak zit, kwam bij mij. Ze zat niet lekker in haar vel. Ze geniet van de dagen op school, maar op de één of andere manier kan ze de kritiek van de ouders niet meer hebben. Ze trekt zich alles persoonlijk aan, is er avonden en weekenden mee bezig. Het neemt zoveel tijd en ruimte in beslag dat ze zich afvraagt of ze het vak nog wel leuk vindt.

Tijdens het eerste gesprek ontdekt ze waar de pijn zit in de gesprekken met de ouders, ze ontdekt dat daar een patroon in zit. En al heel snel valt er een kwartje waarbij ze ziet wat zij zelf is gaan doen in het contact met de ouders. Je ziet haar denken, oeps, doe ik dat echt? Zo wil ze helemaal niet zijn! Ze ziet haar eigen stappen in het patroon, ze neemt de verantwoordelijkheid en voelt zich weer vrij om de contacten aan te gaan.

Wat heerlijk dat ze me een week later belde en zei: “bedankt voor het gesprek, wat confronterend, maar wat verhelderend. Ik zie nu helemaal niet meer op tegen een oudergesprek!” Wat fijn, al na 1 gesprek heeft zij weer grip op haar gedachten en wat het met haar doet.

Mijn aandeel in het conflict

Er speelde op de achtergrond nog een conflict met een broer. Jarenlang was er geen contact, alles had ze al geprobeerd. De hoop was opgegeven, want hij wilde niks. Tijdens een sessie kwam dit verhaal aan de orde. We zoomden in op dit conflict.

Hetzelfde patroon was ook hier zichtbaar. Ze heeft het onder de loep genomen en kwam tot de conclusie dat ze zelf ook een aandeel had om dit conflict in stand te houden.

Het was de pijnlijke waarheid, die erg confronterend was. Wat ze daarna deed was moedig. Ze nam de verantwoordelijkheid en kon haar excuses aanbieden voor haar aandeel in het conflict.

En tot haar verbazing, reageerde haar broer positief er ontstond een mooi gesprek er was een opening. Heel bijzonder, maar het werkte, omdat zij het wilde en de stap durfde te zetten!

Neem vrijblijvend contact met mij op

14 + 7 =