Momenteel heb ik vakantie. Ik ben niet bereikbaar. Wil je meer weten. Of wil je na de zomer een traject starten? Plan dan online een afspraak in. Ik bel je op de door jouw aangeven datum en tijd.

Samenkomen

Jet en Jan zijn al langer dan 5 jaar uit elkaar. Telkens weer ontstaan er conflicten tussen hen. Als ik vertel hoe fase 1 er uit gaat zien, kijkt Jet mij knikkend aan. Uit haar reactie lijk ik te zien dat zij heel graag haar verhaal kwijt wil. Zij wil heel graag eens vertellen hoe zij de relatie beleefd heeft, en waarom dat wordt duidelijk als zij haar verhaal vertelt. Tijdens de relatie heeft zij zich altijd op de achtergrond gezet. En Jan alle kansen gegund die er lagen. Zij begon zich hoe langer hoe meer eenzaam te voelen en heeft dit nooit kunnen delen.

Ze geeft aan dat zij in haar gezin van herkomst altijd opkeek naar haar oudere zus, die was stoer en opstandig en deed dingen die zij nooit zou doen. Jet was het stille, brave zusje en liet nooit van zich horen. Ook naar Jan keek zij enorm op, met zijn vlotte babbel en het gemak waarmee hij alles altijd voor elkaar krijgt.

Onwennig

Het eerste gesprek is veelal een spannend gesprek. Onwennig zitten stellen tegenover mij. Ze weten niet goed wat ze er van moeten verwachten. Het is soms lastig om met de ex partner in één ruimte te zitten. Ook Jet en Jan zitten wat onwennig tegenover mij. Jan begreep niet zo goed waarom we met elkaar over het verleden moesten gaan praten. Hij geeft aan dat de relatie over is, hij wil vooral vooruit kijken en gewoon normaal met elkaar in gesprek kunnen. Maar geeft hij aan, als dit werkt, toe dan maar.

Zij hebben zoveel moeite met communiceren, alles loopt bij hen uit op misverstanden en eindeloze berichten naar elkaar, dan ze gewoon gestopt zijn met communiceren. Het is dan nu ook al een tijd geleden dat ze conflicten hebben gehad, want ze spreken elkaar niet meer. Ook zien ze elkaar de laatste tijd niet meer, want de kinderen kunnen zelf van het ene huis naar het andere huis.

Ontspanning

We gaan van start en ik vraag het stel of zij kunnen vertellen waar ze elkaar ontmoet hebben en hoe dat is gegaan. Beiden moeten even nadenken en vinden het spannend om als eerste het woord te nemen. Jet wil wat zeggen, Jan neemt het woord over en dan kijken ze elkaar aan. Er ontstaat een lach bij hen beide en geheel ontspannen gaat het gesprek verder over hun middelbare schooltijd waarin ze vurig verliefd waren, hun eerste kus en hoe fijn de tijd was dat ze gingen samenwonen.

Inmiddels is de spanning weg en kunnen ze beiden vertellen over de tijd die al lang achter hen ligt. Jet vertelt over haar eenzaamheid, ze wordt heel verdrietig. En Jan kijkt haar aan en geeft aan dat hij nooit heeft doorgehad dat zij zich zo alleen heeft gevoeld, waarom heb je dat nooit gezegd, vraagt hij haar nog.

Een fijn gesprek

Het belang van terugkijken op de relatie zit hem in het feit dat stellen vaak een eigen beleving hebben van deze periode. Zaken zijn vaak steeds minder bespreekbaar geworden of niet gedeeld. Al tijdens de relatie zijn er over en weer teleurstellingen. Er is voor 1 of soms voor beiden een moment gekomen waarop de liefde minder werd. We kijken hier met elkaar op terug en we bespreken dan wat diegene heeft gedaan met de situatie, of niet heeft gedaan. En wat maakt dat er wel of geen stap is gezet.

Ook wordt er gekeken wat de andere partner daarin heeft gedaan of niet gedaan. Heeft deze het gemerkt, is het bespreekbaar geworden. En wat betekende dit voor de relatie en voor het welzijn. Samen terugkijken op de situatie maakt dat het aandeel van beiden naar voren komt en bespreekbaar wordt gemaakt.

Jan vertelde mij na afloop van de sessie dat hij geen idee had wat hij van de gesprekken kon verwachten, maar hij vindt het fijn dat dit met elkaar gedeeld wordt. Hij vindt het pijnlijk dat hij blijkbaar niet genoeg oog voor Jet had. Ook Jet geeft aan dat ze het fijn vindt om nu eens haar verhaal te vertellen en het gevoel heeft dat Jan eindelijk eens naar haar luistert.

We zitten nog maar in fase 1 er is nog een hele weg te gaan, maar dit eerste gesprek sinds tijden hebben ze in ieder geval gehad.

Dankbare reacties

 

Ik ben heel dankbaar dat ik deze mooie gesprekken mag voeren, veelal is het tij van de echtscheiding niet te keren (soms overigens wel), maar door een goede afronding van de relatie kunnen stellen gezamenlijk optrekken in het ouderschap. En dan komt het met de kinderen echt wel goed.

“deze gesprekken hadden we tijdens onze relatie moeten hebben”

“Ik wou dat ik geweten had dat jij je zo gevoeld hebt, jammer dat het niet bespreekbaar was toen”

“Wat fijn om nu eens bij elkaar te zitten en een goed gesprek te hebben zonder ruzie te maken”


“Fijn om nu eens mijn verhaal te kunnen vertellen, we hebben elkaar na de scheiding nooit meer gesproken”